Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern dona oxigen a la Generalitat Valenciana i promet pagaments que mitigaran les retallades

María Jesús Montero junto a Ximo Puig en el Ministerio de Hacienda

Laura Martínez

Valencia —

0

Arribarà liquiditat a la tresoreria de la Generalitat, però també caldrà fer ajustos. El president valencià, Ximo Puig, torna de la seua trobada amb la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, amb la promesa del Govern de no permetre que els comptes autonòmics s’ofeguen i un ‘extra’ en el finançament autonòmic de 278 milions d’euros.

“El ministeri s’ha oferit a garantir la tresoreria de la Generalitat Valenciana a través de les liquidacions a compte, que s’alliberaran aquest trimestre, i el Govern està buscant quina és la via més ràpida. Per a millorar la tresoreria, abans del 9 d’octubre es traslladarà l’‘extra FLA’ que ens correspon” explicava dilluns el president després de la seua trobada amb la ministra. En total, la suma dels compromisos implica l’arribada de 700 milions d’euros, 450 dels lliuraments a compte i 250 del Fons de Liquiditat Autonòmic, abans d’acabar l’any.

La trobada s’ha produït dilluns a petició del dirigent valencià, pressionat pels seus socis de Govern, sobretot Compromís i també Unides Podem-Esquerra Unida, molt molestos amb la possibilitat de fer retallades en un executiu que ha fet social la seua bandera. Puig és, de moment, l’únic president autonòmic que s’ha reunit amb el Govern central en funcions per demanar que la falta d’acord no faça mal a les autonomies. La Comunitat Valenciana és, juntament amb Múrcia, la més afectada pel sistema de finançament caducat i això li ha generat un deute milionari, al qual se suma ara la falta de transferència del Govern en funcions. El retard en els ingressos ve justificat per un informe de l’Advocacia de l’Estat, que qüestiona que un executiu en funcions actualitze la despesa.

La pròrroga dels pressupostos generals de l’Estat –Espanya continua funcionant amb els comptes de Cristóbal Montoro– posa en risc nombroses partides previstes en els comptes del Govern valencià. Com que no s’aprovarà el projecte del Govern de Pedro Sánchez, no s’augmentarà la partida destinada a les ajudes de dependència –un augment del 10% promés pel Govern–, tampoc arribarà la subvenció per al transport públic metropolità o el fons de compensació territorial, que per a la Comunitat Valenciana suposa uns 55 milions d’euros.

Pressionat pels seus socis de Govern i els partits de l’oposició, el president valencià assistia a Madrid també amb un altre propòsit: demostrar que hi ha bona sintonia entre totes dues administracions del mateix color polític. La quantitat promesa suposarà mitigar el pla d’ajustos que ha anat elaborant aquest estiu el conseller Vicent Soler; unes retallades estimades en 430 milions d’euros en la despesa no compromesa, encara que caldrà que reduir la despesa igualment.

La injecció que implica el FLA ve parella a un pla econòmic financer (PEF), i “ajustos” per a compensar l’excés de dèficit de l’exercici anterior. Aquestes retallades, insisteix Puig, “mai danyaran els drets socials dels ciutadans”. “Aquest Govern té una dificultat per a actuar en allò central, en la reforma del model de finançament, però en les urgències... Crec que les podrem salvar i la Generalitat podrà complir els seus compromisos”, explicava el president a Madrid.

Mentrestant, en territori valencià, la plataforma que reivindica un nou sistema de finançament ha anunciat la convocatòria d’una marxa per a acabar “amb l’espoli” dels valencians, “avançar en un vertader autogovern, millorar la vida dels treballadors i del conjunt de la societat i afrontar el nostre futur com a poble”, assenyala el seu comunicat. Dilluns mateix, el portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, se sumava a les reivindicacions enviant un escrit a Pedro Sánchez perquè aborde aquesta reforma.

Etiquetas
stats