Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les baixes i els canvis de funcionaris en la comissió d’avaluació bloquegen el concurs per a 31 llicències d’FM valencianes

Control d’una emissora de ràdio.

Sergi Pitarch

0

El sector radiofònic a la Comunitat Valenciana està molt preocupat i enfadat. El concurs de 31 llicències d’FM continua sense resoldre’s pel bloqueig de la Generalitat, que havia d’haver decidit el mes de març passat després de l’única una pròrroga de tres mesos que permet la llei. La paralització de la resolució definitiva ha començat a alçar suspicàcies entre les desenes d’empreses que es van presentar al concurs que va arrancar el 2018 i que ve d’un fracàs estrepitós de l’anterior govern d’Alberto Fabra, del PP.

I és que una de les promeses del Govern valencià d’esquerres va ser posar ordre en l’espai radioelèctric, i després de la primera legislatura tot continua igual. Un dial ple de radis alegals que necessiten l’eixida al mercat de llicències per a legalitzar la seua situació. Moltes empreses continuen emetent, en molts casos ocupant espais que no els corresponen o fins i tot envaint les freqüències reservades per a la ràdio pública.

Fonts de Presidència de la Generalitat reconeixen que la comissió d’avaluació que ha de valorar les propostes de les empreses aspirants encara no s’ha pogut reunir des que fa nou mesos va acabar el termini de presentació d’ofertes. El motiu, assenyalen, és que sempre hi ha hagut vacants en les cadires dels funcionaris responsables “bé per baixes laborals o bé per moviments” en els llocs de treball.

Segons apunta la secretària autonòmica de Comunicació, Blanca Marín, el Consell del Pacte del Botànic va voler canviar la configuració de la mesa tècnica. “Vam llevar els polítics de la decisió i hi vam posar funcionaris. Amb el PP, el president de la comissió era el secretari autonòmic, ara són tot tècnics”, argumenta Marín.

Però és aquesta funcionarització la que, segons la secretària autonòmica, ha provocat que la comissió encara no s’haja reunit pel fet de no haver aconseguit reunir tots els seus membres per a poder prendre les decisions. Per a solucionar el problema, explica Marín, faran una modificació en la norma a final de mes o al començament d’octubre per a ampliar els funcionaris que puguen formar part de la comissió tècnica.

Quan estiga aprovada, es tornarà a convocar la comissió per a poder estudiar les ofertes a les 31 FM. Això significa que serà difícil que enguany el concurs puga resoldre’s, encara que la secretària autonòmica no va voler donar una data. Fonts del sector apunten que el procés ha caducat i que, quan s’aprove, pot haver-hi molts recursos contra la decisió per estar fora de termini.

Marín assegura que, mentre la comissió tècnica no s’ha reunit, s’ha avançat en tasques administratives i, per exemple, s’ha exclòs els aspirants que no complien els requisits. En concret, dues empreses. “S’han registrat les puntuacions objectives i, quan es reunisca la comissió, s’accelerarà el procés”, afig.

En aquest procés ixen a concurs 21 llicències comercials, tres per a serveis comunitaris i set per a emissores comercials íntegrament en valencià. Les joies de la corona són les freqüències en les grans ciutats, encara que les demarcacions menudes són molt preades per les grans cadenes, que volen ampliar la seua implantació en el territori.

No és la primera vegada que el concurs d’aquestes llicències embarranca. Es va declarar desert el 2011 i se’n va convocar un de nou, encara que finalment, el 2016, davant les dificultats per a poder concloure el procediment d’adjudicació, i recorrent a raons d’interés públic, es va acordar renunciar a l’atorgament de les llicències convocades. El 2018 es va tornar a llançar i hui dia el termini d’adjudicació s’ha sobrepassat sis mesos.

Des del 1998 no es tanca amb èxit un concurs per a adjudicar ràdios. En aquests anys n’han fracassat dos i està en marxa el del 2018. Durant aquests anys no significa que no s’hagen adjudicat freqüències: en van ser unes poques i en l’època del PP.

Etiquetas
stats