Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El cas de la consultora tecnològica d’Elx que ha apostat per la jornada laboral de 4 dies

La plantilla de Zataca System en la zona 'chill out' de les instal·lacions.

Emilio J. Salazar

Alacant —

0

El 13 de desembre passat, el dinar d’empresa de Zataca  System transcorria amb normalitat fins que els caps ho van anunciar. “Hauries d’haver-los vist les cares, es pensaven que féiem broma”, rememora ara Pedro Sánchez, un dels fundadors d’aquesta consultora tecnològica establida a Torrellano, pedania d’Elx. La notícia era l’aposta per la jornada laboral reduïda de quatre dies, que s’ha començat a implantar ara al gener.

Sánchez –cansat, per cert, de les bromes que vinculen el seu nom al del president del Govern– ens rep a la segona planta d’unes oficines dissenyades amb uns tocs tímids de Silicon Valley: una entrada amb una zona chill out, racó per a prendre un café i calfar el menjar, cadires d’estil gaming… “i poca cosa més”. Un local a què es van mudar l’any passat i que han reformat després d’haver sigut ocupat durant anys per una empresa del calçat que va fer fallida, fet que demostra la manera com la nova economia va substituint el sector industrial que històricament ha sigut el motor de la província d’Alacant.   

L’estrés d’aquest enginyer informàtic és palpable després d’uns quants dies en què han rebut una vintena de currículums “de tota mena”. Des que va córrer la veu de l’horari flexible han passat d’haver de publicar ofertes laborals en tota mena de portals d’ocupació, moltes vegades sense èxit, a contractar en dos dies tres empleats nous per a una plantilla que ja suma 25 treballadors des que es va crear l’any 2014, en què van començar sent-ne tres.

“Fa temps que mirem de facilitar la conciliació”, explica Sánchez. “Tenim pares i mares separats que necessiten un horari especial que hem flexibilitzat, a més d’un horari de lliure entrada perquè puguen deixar els fills”, afig. Ací, hi ha empleats que entren a les 7 del matí i d’altres que ho fan a les 10, i se n’estan anant des de les 16 fins a les 19 hores.

Com que l’entrada i l’eixida escalonades “han funcionat bé” des que s’hi van introduir l’any 2019, l’empresa va pensar a “collar-ho una mica més i mirar d’arribar a una conciliació més gran”, explica. D’aquesta manera va nàixer la jornada laboral de quatre dies. No ha sorgit, com alguns poden pensar, després de l’anunci –demostrat fals– del govern de Finlàndia d’apostar per reduir l’horari de treball a quatre dies, que es va fer públic al principi del mes de gener. “Simplement se’ns va acudir com una cosa més per a fomentar la conciliació familiar”, diu.

De fet, Pedro Sánchez no sabria dir si Zataca es va avançar a Software DELSOL, empresa tecnològica de Jaén que també ha introduït la jornada de quatre dies recentment, en concret el 3 de gener. “Nosaltres en teoria vam començar a desenvolupar-ho abans”, avança, “però això és igual, el que és important és animar els empresaris a ser valents i que ho facen”.

Perquè aquest director assegura que la implantació “ha sigut bastant senzilla”. Al principi de gener van preguntar als empleats si volien acollir-se als quatre dies setmanals; també van oferir l’opció de treballar quatre dies a les oficines i el cinqué fer-ho des de casa o continuar la jornada normal de cinc dies. De moment, la meitat de la plantilla ha optat per la de quatre dies i la resta es reparteixen, al 25 % cada una, en la del teletreball i la de continuar com fins ara, inclòs Sánchez, per a jornades de 30, 35 i 37,5 hores setmanals.

En aquesta plantilla criden l’atenció dues coses, la joventut –la majoria s’acosta als trenta i pocs– i les escasses xiques, només tres. “És cert que ara va canviant i rebem cada vegada més sol·licituds de dones, però arrosseguem els anys de la meua època”, Sánchez té 43 anys, d’unes carreres d’enginyeria en què només entraven xics.

Reaccions

Pau Gomáriz és un dels empleats que s’ha acollit a aquest horari nou a tot el món. Dissenyador gràfic, és pare d’un fill des de fa un any, tot just quan va entrar a aquesta consultoria fugint-ne d’altres en què només havia trobat l’horari continu que l’ocupava de matí i de vesprada.

“Quan vaig arribar a aquesta faena fa un any, l’horari era bo, ja que tenia les vesprades lliures, però ara amb aquest canvi és molt millor”, assegura aquest il·licità de 30 anys que tenia un horari flexible d’entrada i eixida de 8 a 15.30 hores. Ara té previst fitxar a les 7 del matí i eixir a les 4 de la vesprada. “No crec que siga cap pallissa”, respon a preguntes d’aquest mitjà, “perquè l’ambient laboral és molt bo, no hi ha molt d’estrés i en general s’hi està bé perquè pots tindre els teus descansos”.

Preguntat per algun “però”, assevera que fins i tot el salari “és millor que en altres llocs”. “Vaig vindre ací buscant un horari millor, faig menys hores i cobre més”, sentencia.

D’altra banda, Izhar Sanz és un altre il·licità que també s’ha acollit a aquesta jornada. Veterà en l’empresa, va començar a treballar fa una mica més de dos anys, quan només hi eren set empleats. En el seu cas no té fills, però hi provarà durant un mes. “A veure com va”, comenta, “perquè no sé si en el dia a dia sentiré que no arribe al final de la jornada”.

Com Pau, Izhar també va anar a parar a Zataca fugint de la precarietat del sector, en què s’ha format en un cicle superior d’Informàtica. “Vaig acabar molt cremat en l’empresa anterior, una consultora alacantina molt gran i forta, i pensava que era impossible trobar en el sector informàtic espanyol un lloc on es preocuparen per tu”, avança.

“He vist bestieses de gent que ha estat 24 hores en l’oficina sense poder eixir per a tirar la faena avant i no importar-los gens als gerents, i ací sí que es mira per l’empleat”, conclou aquest jove de 30 anys.

Etiquetas
stats