Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Mercadona, Consum i Mas y Mas estrenyen el Govern valencià perquè no prohibisca obrir grans supermercats en polígons

Rafa Climent, en el seu despatx de la Conselleria d’Economia.

Sergi Pitarch

València —

0

L’Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (Asucova), que lideren els grans operadors Mercadona, Consum i Mas y Mas, estrenyen la Conselleria d’Economia perquè els permeta instal·lar supermercats en polígons industrials que estiguen prop de nuclis urbans. La negociació a través del període d’esmenes ha suposat que aquesta organització sectorial haja aconseguit que no es prohibira l’obertura d’aquests establiments, encara que no seran tan grans com voldrien.

La proposta de decret del Patsecova (Pla d’Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana) volia que en els polígons industrials no es pogueren obrir botigues de més de 1.500 metres quadrats construïts. Aquesta proposta va sollevar els comerços valencians –dels més potents d’Espanya– que van presentar al·legacions a través de la seua associació Asucova. La Conselleria d’Economia va assumir la proposta i finalment ha inclòs en la norma que es puguen obrir supermercats d’alimentació i mixtos de fins a 2.500 metres i 4.000 metres construïts.

Per poder obrir aquest tipus de botigues en sòl de polígon industrial, les empreses hauran de tindre un informe de l’ajuntament que certifique que no hi ha sòl de categoria urbana similar en el municipi. Aquesta anotació, segons fonts d’Asucova, és bastant perjudicial per als supermercats, “perquè pot fomentar activitats especulatives” amb el preu del sòl. De fet, els polígons industrials al costat dels pobles són una solució que permet obtindre terrenys a menys cost.

Des d’Asucova consideren que el Patsecova “no els acaba de convéncer”, encara que reconeixen que el departament que dirigeix Rafa Climent els ha escoltat i fins i tot els ha permés incorporar alguna petició, com l’increment de metres. Això sí, Asucova utilitzarà la Confederació d’Empresaris Valencians (CEV) perquè introduïsca algunes de les seues peticions quan el Consell Econòmic i Social haja d’informar del decret sobre el Patsecova. És aquests moments la norma està en mans de l’Advocacia de la Generalitat perquè informe.

Un altre dels punts que preocupen a Asucova i en el qual sí que no hi ha hagut acord és en l’article que fixa quins establiments tenen “impacte territorial”. La llei anterior fixava que les botigues de més de 2.500 metres quadrats tenien impacte territorial, per la qual cosa l’autorització d’obertura l’havia de donar no sols l’ajuntament, sinó també la Generalitat.

Entenien en Asucova que els inferiors a 2.500 metres quadrats no necessitaven aquesta sol·licitud, però el nou Patsecova rebaixa la superfície a 1.000 metres quadrats en unes ubicacions determinades la necessitat de demanar autorització a la Conselleria d’Economia. A canvi, el departament de Rafa Climent es compromet a resoldre la petició en menys de tres mesos. Aquesta mesura no seria retroactiva, però sí necessària per a reformes que afecten més del 10% de la superfície.

Per a Asucova, incrementar els metres que no tinguen “impacte territorial” és molt important i també ho bregaran en el Comité Econòmic i Social.

Etiquetas
stats