Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

La Generalitat ha subvencionat Ford amb 112 milions d’euros en els últims huit anys

Treballadors a la factoria de Ford d'Almussafes.

Laura Martínez

València —

0

La multinacional nord-americana Ford s’ha emportat en els últims anys més de 100 milions d’euros del Govern valencià en ajudes per a la factoria d’Almussafes. En concret, Ford Almussafes ha rebut entre el 2012 i el 2019 un total de 112,5 milions d’euros entre els programes d’Indústria, Ocupació i Hisenda, segons les dades de la Generalitat.

La factoria, que té la seu social a Madrid, on paga impostos, s’ha vist beneficiada pel govern progressista de coalició d’un 71% més d’ajudes que per l’últim Consell del PP. Les ajudes amb l’executiu del Pacte del Botànic s’han incrementat en 30 milions d’euros en el període del 2015 al 2019, i ha arribat a 71,1 milions d’euros, davant dels 41 del Govern d’Alberto Fabra. Aquestes dades no preveuen altres subvencions que rep la filial espanyola, entre les quals ajudes del Govern central i de la Unió Europea.

En el pressupost de la Generalitat que han començat a elaborar les Corts Valencianes es preveu una ajuda per a Ford de 17 milions d’euros, amb una retallada de dos milions respecte de l’any anterior. En plena crisi de la multinacional, que va anunciar uns quants expedients de regulació d’ocupació temporals el 2018, la Generalitat Valenciana va injectar a l’única factoria que té Ford a Espanya 19 milions d’euros, sis més dels pressupostats inicialment.

Les subvencions de la Generalitat a la factoria d’Almussafes s’estructuren en diferents departaments: d’una banda el programa d’Indústria, amb ajudes a projectes de desenvolupament experimental i innovació o la línia nominativa d’inversions sostenibles associades al nou vehicle Kuga; d’una altra, del programa Labora i de l’altra dels programes d’Hisenda, de formació per als treballadors. En concret, per a aquesta primera partida, la Conselleria d’Economia destinarà 15,2 milions d’euros a la planta valenciana el 2020.

El conseller titular d’aquest departament, Rafa Climent, ha comparegut dimarts en les Corts Valencianes per explicar els pressupostos d’Economia Sostenible i Sectors Productius per a l’any vinent. En la seua intervenció ha destacat que la seua conselleria continuarà el seu “suport” a Ford España, una factoria “potent” que ja està treballant en els vehicles híbrids, i des del Consell es treballarà perquè “les coses vagen bé”. Ha eixit així al pas de la intenció de la companyia de traslladar als EUA la producció dels motors Ecoboost.

“Tenim clara la situació de Ford”, ha assenyalat Climent, que ha atribuït al “proteccionisme i les pressions” del president dels EUA, Donald Trump, la decisió de la companyia nord-americana.

Etiquetas
stats