Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

L’oblit dels llits i l’urbanisme salvatge multiplica els efectes de la DANA: “Si s’haguera netejat el riu, la inundació seria menor”

Oriola intenta recuperar-se dels efectes del temporal de les últimes hores

Emilio J. Salazar

Alacant —

0

“A més de preocupada, estic molt cabrejada, perquè entenc que la natura és així, però és que part d’això es podia haver evitat”, es lamenta Susi. Sa casa, un adossat d’Almoradí, està a un metre escàs de la crescuda del riu Segura, que ha inundat en el segon dia de la DANA (depressió aïllada en nivells alts) bona part del Baix Segura.

La casa de la seua sogra Asunción ha eixit pitjor parada, perquè hi ha entrat, de moment, més d’un metre d’aigua. Mentre apuntala amb fustes els baixos de les portes del seu domicili, i es queixa que l’ajuntament no li ha facilitat sacs d’arena per a evitar l’entrada d’aigua, Susi insisteix: “El riu fa anys que està brut, ple de canyes, perquè no l’han volgut netejar i ara els han vingut les presses”, afig.

Aquesta impressió la subscriuen tots els veïns d’unes quantes localitats consultades. Asseguren que venien reclamant a la Confederació Hidrogràfica del Segura més neteja i que la gota freda es preveia amb bastants dies d’antelació.

A l’absència de neteja s’uneix una construcció descontrolada d’habitatges en localitats que han begut de l’auge d’estrangers britànics o alemanys que en les últimes dècades s’han instal·lat a viure-hi.

És el cas d’Algorfa, un municipi menut ple d’habitatges nous. La vesprada de divendres la preocupació ha anat en augment quan s’ha confirmat el trencament del riu Segura al pas per Almoradí, que ha arribat a cobrir el nivell del cabal fins al pont, el lateral del qual s’ha després.

Així arribem fins a ca Antonio, a qui agafem buidant aigua del seu domicili el pati posterior del qual està totalment inundat. El seu veí Francisco també s’ha vist afectat pel temporal. Amb els seus 77 anys ho té clar: “Aquesta gota freda és molt pitjor que la del 87”, any en què va tindre lloc l’última riuada.

El fantasma d’aquell any es repeteix també entre els més vells del lloc. Un altre policia municipal confirma que és el pitjor temporal que ha viscut, pitjor fins i tot que el de fa 32 anys. Encara que els seus efectes s’han reproduït, amb cases i cotxes inundats, els serveis d’emergència, amb bombers i unitats militars han tornat a rescatar desenes de persones atrapades.

Una escena que ha tingut l’epicentre a Oriola, on els carrers han quedat totalment inundats des de dijous, divendres totes les entrades i eixides a la capital del Baix Segura s’han tancat al trànsit rodat. “El meu carrer es va inundar ahir i hui ha tornat a tindre dos pams d’aigua, mentre que a veïns meus l’aigua els ha arribat fins al genoll”, conta Juana.

En el seu cas, assegura, fa dos dies que no ix de casa perquè no li falta menjar o aigua. En canvi, José es veu preocupat perquè s’han quedat sense subministrament d’aigua en les llars d’Almoradí i des del consistori els han dit que probablement fins dilluns no es restablirà. De fet, ha anat al supermercat per queviures i afirma que ja no en queden. “Estan desproveïts de botelles d’aigua”.

La visita de Pedro Sánchez s’ha acollit amb indiferència. “Està molt bé que vinga el president, però el que necessitarem ara són ajudes per als nostres habitatges inundats”, apunta María, també a Oriola, “així que espere que no haja vingut de buit”.

Recorda María, com han fet anteriorment Susi o Francisco, que Sánchez podria prendre nota “i aprendre dels errors”. “Aquestes inundacions han passat per la forta pluja, sí, però també per la falta de neteja del riu, han mirat cap a una altra banda”, sentencia.

Etiquetas
stats