Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

Camps torna al banc dels acusats per corrupció: set anys després i ara sense jurat

Francisco Camps i Ricardo Costa durant el judici dels 'vestits'

Sergi Pitarch

València —

0

Amb un llibre sobre la vida del sant Job –un virtuós de la paciència– a les mans durant la vista oral del judici sobre si la trama Gürtel va regalar uns vestits a l’expresident de la Generalitat Francisco Camps, el polític valencià es va salvar de la crema. Un jurat popular va decidir absoldre’l del delicte de suborn impropi, malgrat que uns altres dos dels beneficiaris d’aquestes peces de roba cara van confessar la prebenda i van ser condemnats per això.

Va ser una victòria el 26 de gener de 2012 que Francisco Camps pensava que seria definitiva, però que set anys després es demostra pírrica. L’Audiència Nacional fa seure en el banc dels acusats per segona vegada l’expresident valencià que va arrasar en totes les eleccions autonòmiques a què es va presentar i que va aconseguir el rècord d’escons en els comicis de maig del 2011, fins i tot estant imputat.

El jutge José de la Mata conclou, després que els capitostos de la trama Gürtel estiguen ja uns quants anys entre reixes i la mateixa Audiència Nacional sentenciara que el PP valencià es va finançar de manera irregular entre els anys 2007 i 2008, que hi ha un “arsenal d’indicis” per a pensar que Francisco Camps era la X de l’equació de la corrupció valenciana, el cervell d’una trama que va buidar les arques de la Generalitat per enriquir-se i perpetuar l’hegemonia del partit conservador a la Comunitat Valenciana.

Però malgrat que el jutge conclou que Camps va ser qui va instigar els seus subordinats perquè el deute de 800.000 euros del PP valencià amb Orange Market se saldara amb contractes públics adjudicats de manera irregular o es pagara amb diners negres per part de contractistes, l’expresident no serà jutjat per finançament irregular. Tampoc per malversació de cabals públics, bàsicament pels anys transcorreguts des que es van produir els fets i les prescripcions tan capritxoses.

Però sí que serà jutjat per un altre dels trios d’asos de la corrupció perpetrada per servidors públics: prevaricació, frau en les administracions públiques i tràfic d’influències. No s’asseurà en al banc dels acusats per haver-se quedat diners públics, però sí per haver permés que uns altres ho feren perquè ell continuara sent un hegemònic president de la Generalitat.

Aquesta vegada, Francisco Camps no haurà de convéncer un jurat de ciutadans valencians, sinó un tribunal professional que estudiarà les proves, els indicis i les declaracions de testimonis que asseguren que Camps és responsable de l’adjudicació d’una dotzena de contractes irregulars a la trama Gürtel. Aquesta vegada, a més d’un llibre sobre el sant Job, Camps necessitarà, parafrasejant el jutge José de la Mata, un “arsenal” d’exculpacions per a salvar-se de la condemna.

S’enfronta a penes de presó de dos anys i mig, segons Anticorrupció, i nou, segons el PSOE. Només falta ja que l’Audiència Nacional fixe els dies del judici.

Etiquetas
stats