Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

L’obra ‘Intensamente azules’, de Juan Mayorga, mostra “un altre món” en el TEM

Inmensamente azul.

elDiariocv

Valencia —

0

Hi ha xicotets esdeveniments que fan canviar de perspectiva, ficar-se en altres ulls. És el cas del protagonista d’Intensamente azules, l’obra escrita i dirigida per Juan Mayorga que el Teatre El Musical estrena este cap de setmana a València.

Basada en una anècdota autobiogràfica, la peça està protagonitzada per un miop a qui se li trenquen les ulleres de vista. I comença a utilitzar les de nadar, graduades, per poder desenvolupar-se a les tasques quotidianes.

“Preferia exposar-me al ridícul que trencar-me la crisma i vaig pensar que seria qüestió d’unes hores, com a molt un dia. Però finalment vaig passar totes unes Pasqües amb les ulleres de piscina i va ser una experiència molt reveladora. Em vaig adonar què significa anar a contracorrent, tot i que era una cosa absolutament innocent”, explica l’autor.

De sobte, començà a vore-ho tot distint, intensament blau. Va descobrir detalls dels carrers, dels rostres de la gent, del seu propi cos que abans no veia. Però també ell era vist d’un altra manera. Mayorga va sentir que un gest de llibertat tan senzill com este tenia un cost. Alguns trobaven al fet de portar ulleres de nadar com si foren de vista no només una diferència, també una dissidència que li ficava en perill.

Partint d’esta situació, eixa mateixa setmana començà a escriure. De seguida es deixà emportar per la imaginació per a armar una història sencera i es va adonar que César Sarachu era l’actor necessari per a contar-la. “Em sent molt afortunat de tornar a col·laborar amb ell perquè és un pallasso genial i un grandíssim actor. Amb una naturalitat e ingenuïtat deliciosa és capaç de donar vida al protagonista, però també a tots els que es van trobant amb ell”, comenta Mayorga.

Només amb llevar-se les ulleres i canviar de gestualitat, de veu, Sarachu es transforma en la dona i els fills del personatge principal, en una policia, en un grup de professors de secundària, en el Rei d’Espanya…

Alguns veuen a esta obra un punt d’humor surrealista, però l’autor defèn que és profundament realista. I que entronca amb un tema que per a ell és fonamental: la tensió entre la realitat i el desig, entre com és una persona i què s’espera d’ella.

Catedràtic i membre de la RAE, Mayorga és un dels autors més destacats de la dramatúrgia contemporània, guardonat en moltes ocasions per la seua labor com a dramaturg (Premi Nacional de Literatura Dramàtica en 2013 i de Teatre en 2007, entre d’altres).

L’estrena a València de la seua nova proposta s’emmarca en la línia de suport als nous llenguatges i plantejaments escènics que desenvolupa el TEM. “El teatre contemporani per a mi ha de desestabilitzar al públic, de desafiar-lo, de presentar-li preguntes que no s’ha fet mai”, assenyala l’escriptor i director d’escena, com ara què ocorre si probes a mirar el món a través d’unes ulleres de piscina.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats