Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tècnics de Prevenció de la Tortura del Defensor del Poble inspeccionen per sorpresa el CIE de Sapadors

Un acte de protesta al CIE de Sapadors.

Lucas Marco

València —

0

Dos tècnics del Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura, adscrits al Defensor del Poble, van visitar per sorpresa dimecres passat el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Sapadors, València. La inspecció al CIE, asseguren fonts del Defensor del Poble, no està directament vinculada amb la investigació que va obrir aquest organisme públic arran d’una denúncia per la mort del jove marroquí Marouane Abouobaida en una cel·la d’aïllament el 15 de juliol. Es tracta d’una inspecció emmarcada en el calendari de visites anuals del Mecanisme Nacional de Prevenció de la Tortura al recinte de Sapadors. 

Durant la visita, que s’efectua sense avís previ, els tècnics es van entrevistar amb interns del CIE. L’equip que du a terme les inspeccions rutinàries –habitualment a comissaries, casernes de la Guàrdia Civil o centres penitenciaris, entre altres– elabora després un informe amb les conclusions i les recomanacions a la direcció del centre. 

En la visita anterior al CIE de Sapadors (el 20 de febrer de 2018), els tècnics del Defensor del Poble es van entrevistar amb els interns que ho van sol·licitar, amb el director del centre i amb els funcionaris, i també amb l’equip mèdic i el personal de la Creu Roja i d’altres organitzacions.

Els tècnics també van revisar documentació i van suggerir als responsables del CIE, segons la fitxa de seguiment de la visita consultada per aquest diari, que instal·laren a les dues cel·les d’aïllament càmeres de vídeo de seguretat que permeteren “el monitoratge de la persona aïllada”. “Sense perjudici del control director de caràcter periòdic que ha de dur-se a terme” quan un intern està aïllat, afig el suggeriment, cosa que va ser acceptada. Des de llavors, els interns en cel·la d’aïllament són gravats. 

En una d’aquestes cel·les va morir el jove marroquí Marouane Abouobaida el 15 de juliol. El Jutjat d’Instrucció número 10 de València, que investiga el cas, té els vídeos de les càmeres de videovigilància que van enregistrar les imatges d’aquella jornada tan tràgica. 

Després d’una altra visita sorpresa anterior, efectuada el 3 i el 4 de desembre de 2014, els responsables de Sapadors van acceptar el suggeriment del defensor del Poble de desenvolupar les mesures per a previndre suïcidis en centres d’internament previst en la Instrucció 2/2014 de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres.

“Es dicten instruccions per a esmenar-ho”, indica la fitxa de seguiment d’aquella visita. Malgrat això, el jutge encarregat de la vigilància i del control del CIE de Sapadors va emetre un acte demolidor en què va qüestionar l’actuació policial en el cas de la defunció de l’intern en aïllament i va acusar la Policia d’haver-li amagat informació, tal com ha informat aquest diari. Durant el mes de juliol, en Sapadors va haver-hi, a més, un presumpte intent de suïcidi i dues autolesions.

Etiquetas
stats