Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El fantasma de una repetición electoral sobrevuela la campaña catalana
Teresa Ribera: “Las llamadas leyes de concordia imponen la desmemoria”
OPINIÓN | Cuatro medidas para evitar el lawfare, por Juan Manuel Alcoceba Gil

El número dos del PP valencià adjudica 192.000 euros al bufet d’un exdiputat condemnat en Gürtel a quasi quatre anys

L'alcalde de Finestrat, Juan Francisco Pérez Llorca, i el president Carlos Mazón (a la dreta), en una imatge d'arxiu.

Lucas Marco

0

L’Ajuntament de Finestrat, governat pel popular Juan Francisco Pérez Llorca, va adjudicar el 17 de novembre passat un contracte d’assessoria jurídica al despatx de David Serra, exdiputat autonòmic del PP condemnat en el cas Gürtel per delicte electoral i per falsedat en document públic a tres anys i huit mesos de presó. Pérez Llorca és l’actual secretari general del PP valencià que lidera Carlos Mazón. Serra continua pendent de la sentència d’una altra peça separada del cas Gürtel, relativa als contractes menors de la trama amb la Generalitat Valenciana durant l’etapa de Francisco Camps, també acusat en la causa.

L’exdiputat del PP exerceix de lletrat en el bufet Estudi General Advocats i Assesor Societat Limitada Professional, amb seu a València i Alacant, en què Serra figura com a soci i apoderat. L’expolític del PP deté la participació majoritària en el despatx (del 39%), segons indiquen els comptes anuals de l’empresa depositats davant el Registre Mercantil.

El bufet va ser adjudicatari del contracte del servei d’assessorament jurídic i defensa en judici de l’Ajuntament de Finestrat, un municipi de la comarca de la Marina Baixa amb una població de quasi 9.000 habitants. El contracte, licitat mitjançant un procediment obert i amb un termini d’execució de quatre anys, es va adjudicar per un import de 192.000 euros.

David Serra, a preguntes d'elDiario.es, explica que un altre soci del bufet s'encarrega dels assumptes del sector públic: “Són els típics contractes de representació que tenen quasi tots els ajuntaments perquè no tenen servei propi d'advocats per a portar els judicis”. “Normalment els secretaris i interventors tenen equips jurídics externs que els ajuden”, agrega Serra, qui afirma que el despatx treballa amb “ajuntaments de tots els colors”, incloent-hi consistoris de l'esquerra. “No tenim cap problema, som professionals”, conclou el lletrat. 

Per part seua, una portaveu de l'Ajuntament de Finestrat defensa que es tracta d'una licitació oberta a la qual es van presentar diverses empreses. “Les meses de contractació estan compostes exclusivament per tècnics”, agrega la mateixa font.

La memòria justificativa al·ludeix a la poca dotació de personal del consistori per a afrontar assumptes jurídics com a justificació de l’adjudicació. La licitació inclou l’ordre civil, contenciós, mercantil i penal i abasta també assumptes davant el Tribunal de Comptes.

El procediment d’adjudicació va avaluar la solvència tècnica o professional amb una relació dels serveis jurídics dels últims tres anys, com a màxim, i amb la presència en el despatx d’un lletrat col·legiat en exercici actiu amb una antiguitat mínima acreditada de 15 anys.

El despatx de Serra, segons l’acta de la mesa de contractació consultada per aquest diari, va proposar l’assistència al consistori assumint consultes “qualsevol dia de l’any i a qualsevol hora del dia” i la presència física “constant i adequada” durant 12 hores setmanals. A més, el bufet també oferia serveis de protecció tecnològica i de seguretat en les comunicacions.

L’alcalde, número dos de Carlos Mazón en el PP valencià, va adjudicar l’any passat un altre contracte d’assessoria jurídica en matèria de recursos humans a Noguera Abogados y Asesores SL, per 34.380 euros. Es tracta d’un dels despatxos que es va presentar també a l’adjudicació que va guanyar el bufet de David Serra.

D’altra banda, el mateix consistori va renovar fa poc el contracte de subministrament de combustible, per 190.000 euros, a l’empresa de Francisco Pérez López, conegut com a Paco Gasofa i amic d’Eduardo Zaplana acusat en el judici del cas Erial.

Segon judici del cas Gürtel

David Serra va abandonar el seu escó en les Corts Valencianes i la política activa en 2014. Serra, segons va publicar València Plaza, manté una bona relació amb el partit. La seua dona, Magdalena María González la Xarxa, és diputada autonòmica del PP i pertany a la seua junta directiva regional.

L’advocat va ser condemnat el 2018 en la peça del cas Gürtel pel finançament il·legal del PP valencià. Dos anys després, l’expolític popular va aconseguir eludir l’ingrés a la presó pel fet d’acceptar l’Audiència Nacional (AN) el seu recurs d’apel·lació, que argumentava que els fets es van produir més d’una dècada abans i al·ludia la situació familiar del condemnat.

En l'últim judici de la pressumpta trama, relatiu als contractes menors, Serra va compartir banc dels acusats amb l'expresident Francisco Camps. L'última sessió del judici es va celebrar el passat 19 d'octubre, després de desenes de vistes iniciades nou mesos abans. Quasi una trentena d'acusats es troben a l'espera que la AN dicte sentència, sis mesos després que acabara el llarg judici.

En la seua declaració, del 28 de febrer de 2023, Serra va carregar contra Álvaro Pérez El Bigotes, delegat de Gürtel a València, del qual va dir que “va tindre la capacitat d’enganyar moltíssima gent”. “Álvaro Pérez en aquella època era un fanfarró o exerciria una certa fatxenderia, jo crec que treia pit de coses que no eren certes”, va afirmar davant el tribunal.

David Serra, acusat en la causa per la contractació de la xarxa d’empreses de Gürtel en diverses edicions de l’Open de Tenis de València des de la Societat Circuit del Motor i Promoció Esportiva SA, va avalar l’esdeveniment com una “aposta estratègica del Govern” de Camps.

L’exdiputat autonòmic del PP va reconéixer que coneixia una de les empreses de Francisco Correa des del començament de la dècada de 1990 quan era un dels líders de les joventuts populars i el cap de la xarxa Gürtel servia els bitllets d’avió per a desplaçaments des de la seua empresa de viatges.

Etiquetas
stats